Ja przygotowałam Stollen z przepisu podpatrzonego u Ewelajny. To ciasto prosto z Drezna po upieczeniu należy zawinąć w papier i schować na 5 tygodni w chłodne miejsce, by dojrzało. Zaraz po upieczeniu ciasto już jest przepyszne i bardzo aromatyczne.
200 g rodzynek
100 g koryntek
50 g migdałów
166 ml rumu
200 g rodzynek
100 g koryntek
50 g migdałów
166 ml rumu
Dzień wcześniej zalać bakalie rumem, a pozostałe składniki umieść w ciepłym miejscu.
50 g margaryny
125 g masła
40 g smalcu
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g cukru waniliowego
83 g cukru
44 g drożdży
1 łyżeczka suchych drożdży
1/3 szklanki mleka
skórka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g mielonych migdałów
300 g masy marcepanowej
Masło,
smalec i margarynę rozpuść. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, mąkę
przesiać do miski i zrobić w niej dołek, wlej drożdże z mlekiem,
wymieszać i dodać cukry, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i
rozpuszczony tłuszcz. Połączyć wszystko i dodać otartą skórkę z
pomarańczy, odsączone bakalie, kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiać
energicznie przez 15 minut, po tym czasie ciasto
włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 3
godziny. Po tym czasie uderzyć mocno w ciasto, aby je odgazować i znów
ugniatać przez około 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200° C.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 23 centymetrów, w środku
wzdłuż dłuższego boku należy umieścić marcepanowy wałek.
Zawinąć ciasto i złączeniem w górę umieścić je w stollenowej foremce.
Można też złożyć struclę na pół, w
ten sposób, by górna część nie pokryła do końca dolnej części i dobrze
docisnąć złączenia. Ciasto wstawić do piekarnika i
od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 175° C, piec przez około z
45 minut. W przypadku pieczenia w foremce, należy wyjąć i dopiekać
jeszcze około 20 minut.
125 g masła
cukier puder
Masło
stopić i bezpośrednio po upieczeniu posmarować ciasto połową masła i za
chwilę obsypać obficie cukrem pudrem, pozostawić do ostygnięcia.
Następnie
znów polać ciasto roztopionym masłem i jak wsiąknie, posypać cukrem
pudrem. Po ostygnięciu ciasto zawinąć w papier i odstawić 5 tygodni w
chłodne miejsce, by ciasto dojrzało.
U mnie też dziś Stollen inspirowany tym przepisem.. :)
OdpowiedzUsuńInspirowane Smakiem, jest pyszne prawda? Pozdrawiam
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam międzynarodowe akcenty w kuchni.
Amber, ja też zdecydowanie, wtedy jakby lepiej smakuje :) Pozdrawiam
Usuńdla mnie bomba! uwielbiam marcepan, a to ciacho jest nim tak obficie nadziane! po prostu pysznie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, to ciasto jest bardzo napakowane i to nie tylko marcepanem, polecam jednak :)
UsuńKamila,
OdpowiedzUsuńświetny przepis! Dotychczas Stollen kupowałam w sklepie, ale teraz mogę go zrobić samodzielnie w domu. Bardzo lubię to ciasto i mimo, że jest bardzo słodkie, to niesamowicie kojarzy mi się ze świętami.
Pozdrawiam serdecznie,
E.
P.S. Pięknie Ci się udało!
Edith, dziękuję za miłe słowa. Przyznam szczerze, że ja jadłam je pierwszy raz i wiem, że nie ostatni, kupne jakoś nigdy mnie nie zachęcało. Pozdrawiam
UsuńTy Zdolniaro! :) Brawo! Wyglada cudnie! :)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuje Kochana! Pozdrawiam!
Usuńszykują się wspaniałe święta.. taki stollen! pyszny.
OdpowiedzUsuńKarmelitka, pyszne będą na pewno i w pupę pójdą :)
UsuńJejku, musi być super! Nigdy jeszcze nie jadłam stollen.
OdpowiedzUsuńMyślę o tym ,czy nie zrobić, ale pewnie nie wystarczy mi czasu.
Cudownie wygląda u Ciebie :)
Majana, bardzo polecam to ciasto, u mnie pierwszy raz i zakochana jestem w nim :) Pozdrawiam
Usuńale smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJagienka, pyszne też jest bardzo :) Pozdrawiam
UsuńWygląda fantastycznie. Maks gwiazdkowej rozpusty i słodyczy. Za to właśnie lubię Święta!
OdpowiedzUsuńKatarzynka, zgadzam się, wszystko to w jednym kawałku ciasta :) Pozdrawiam
UsuńWygląda przepysznie:) Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńAntina, ja już teraz też :) Pozdrawiam
UsuńNie trzeba nic więcej pisać - po prostu cudowny!:)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dziękuję :)
Usuńinteresujace ciasto. patrząc na składniki musi być znakomite
OdpowiedzUsuńKas, bardzo polecam, jest znakomite! Pychotka!
UsuńKamilko, widzę, że i Tobie posmakowało od razu:) później będzie jeszcze lepsze:) Ja w ostatnie święta wręcz się do niego "przyssałam", inne słodkości dla mnie nie istniały...
OdpowiedzUsuńładnie Ci wyszedł:)
Ewelajna, dziękuję za przepis, ciasto jest fenomenalne! To będzie mój numer jeden na świątecznym stole. Odkrojone, bo bardzo trudno się jemu oprzeć :) Pozdrawiam
Usuń