codzienność

piątek, 28 grudnia 2012

śledzie w cytrynowo - korzennej zalewie


Pyszne śledzie w cytrynowo - korzennej zalewie z przepisu Basi, znalezione u Majanki. Śledzie w tej zalewie są bardzo smaczne, mocno cytrynowe i aromatyczne dzięki przyprawom korzennym. Śledzie doskonale smakują nie tylko w okresie świątecznym. 

500 g filetów śledziowych
1 cytryna
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
3 strączki kardamonu
3 goździki
papryczka chilli
olej

Wyparzoną cytrynę pokroić łącznie ze skórką w plasterki. Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny i przyprawami, zalać całość olejem. Zamknięty słoik przechowywać w lodówce przez 3 dni, po tym czasie śledzie są gotowe.

14 komentarzy:

  1. Śledzie zawsze! I po świętach mi ich mało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, zgadzam się, dla mnie zima to taki śledziowy czas :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zapisuję sobie do wypróbowania, tyle przypraw, muszą być bardzo aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, polecam, są przepyszne. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wydawało mi się, że widziałam je u Ciebie dopiero co... A tu tyle czasu minęło. Ale co się odwlecze to nie uciecze, zrobiłam :)))

      Usuń
    3. Olka, mija czas nieubłaganie :) Smacznego :)

      Usuń
  3. Och, pyszne! Cieszę sie,że Cię zachęciłam do spróbowania tych śledzików.
    Wiesz, mnie w tym roku wyszły z gorzkim posmakiem, pewnie przez cytrynę. Zastanawiam się, czy następnym razem nie obrać z niej skórki.
    I tak były pyszne, ale spróbuję z obraniem następnym razem.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ja zawsze próbuję cytrynę, bo kiedyś też trafiła mi się gorzka i popsuła cały smak. Śledziki pychota, dziękuję za przepis! Pozdrawiam

      Usuń
  4. ta cytrynka na pewno daje śledziom fajny posmak, mmmm... zjadłoby się:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ta wersja jest znakomita, u mnie już teraz na zawsze na stole :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. mmmmm śledziki:) muszą ciekawie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, śledzie o pysznym smaku i aromacie. Polecam!

      Usuń
  6. Dodaję do tego przepisu jeszcze cebulę. po tych kilku dniach, kiedy się
    przegryzie, naprawdę warta jest grzechu, myk...prosto na kanpkę :)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za podpowiedź, następnym razem będzie z cebulką :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.