Pyszne śledzie w cytrynowo - korzennej zalewie z przepisu Basi, znalezione u Majanki. Śledzie w tej zalewie są bardzo smaczne, mocno cytrynowe i aromatyczne dzięki przyprawom korzennym. Śledzie doskonale smakują nie tylko w okresie świątecznym.
500 g filetów śledziowych
1 cytryna
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
3 strączki kardamonu
3 goździki
papryczka chilli
Wyparzoną cytrynę pokroić łącznie ze skórką w plasterki. Śledzie
pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny i przyprawami, zalać całość olejem. Zamknięty
słoik przechowywać w lodówce przez 3 dni, po tym czasie śledzie są gotowe.
Śledzie zawsze! I po świętach mi ich mało :D
OdpowiedzUsuńAlucha, zgadzam się, dla mnie zima to taki śledziowy czas :) Pozdrawiam
UsuńZapisuję sobie do wypróbowania, tyle przypraw, muszą być bardzo aromatyczne.
OdpowiedzUsuńOlka, polecam, są przepyszne. Pozdrawiam
UsuńWydawało mi się, że widziałam je u Ciebie dopiero co... A tu tyle czasu minęło. Ale co się odwlecze to nie uciecze, zrobiłam :)))
UsuńOlka, mija czas nieubłaganie :) Smacznego :)
UsuńOch, pyszne! Cieszę sie,że Cię zachęciłam do spróbowania tych śledzików.
OdpowiedzUsuńWiesz, mnie w tym roku wyszły z gorzkim posmakiem, pewnie przez cytrynę. Zastanawiam się, czy następnym razem nie obrać z niej skórki.
I tak były pyszne, ale spróbuję z obraniem następnym razem.
Pozdrawiam ciepło:)
Majana, ja zawsze próbuję cytrynę, bo kiedyś też trafiła mi się gorzka i popsuła cały smak. Śledziki pychota, dziękuję za przepis! Pozdrawiam
Usuńta cytrynka na pewno daje śledziom fajny posmak, mmmm... zjadłoby się:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, ta wersja jest znakomita, u mnie już teraz na zawsze na stole :) Pozdrawiam
Usuńmmmmm śledziki:) muszą ciekawie smakować:)
OdpowiedzUsuńAntenka, śledzie o pysznym smaku i aromacie. Polecam!
UsuńDodaję do tego przepisu jeszcze cebulę. po tych kilku dniach, kiedy się
OdpowiedzUsuńprzegryzie, naprawdę warta jest grzechu, myk...prosto na kanpkę :)
pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, dziękuję za podpowiedź, następnym razem będzie z cebulką :) Pozdrawiam
Usuń