Piernikowe bombki choinkowe upieczone z tego przepisu wspaniale udekorują dom, to też idealny prezent dla najbliższych.
800 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów
10 g sody oczyszczonej
200 g masła
4 jajka
1/3 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
Margarynę, cukier puder i miód utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować. Pierniczki piec przez około 7 minut w temperaturze 200º C. Bombki powstają z dwóch piernikowych półkuli zlepionych lukrem. Ważne jest aby ciasto nie rosło za bardzo podczas pieczenia i było cienko rozwałkowane wtedy bez problemu połówki kuli równo się połączą.
1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki cukru pudru
W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Bombki połączyć i przyozdobić lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.