Pyszne, miękkie serowe bułeczki z dodatkiem śmietany, natki pietruszki i siemienia lnianego. Przepis na scones z cheddarem pochodzi od Dana Leparda.
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki musztardy
25 g masła
1/2 pęczka natki pietruszki
175 g sera cheddar
1 jajko
100 ml mleka
50 ml śmietany
25 g siemienia lnianego
Przesiać
mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W składniki wcierać zimne
masło opuszkami palców, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,
starty na tarce cheddar i musztardę. W drugiej misce wymieszać jajko z
zimnym mlekiem i zimną śmietaną i dodać do składników suchych. Ciasto
lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 4 centymetry i
wyciąć szklanką bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i smarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody, obsypać
siemieniem. Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około
20 minut.
wspaniałe, właśnie na teraz, na jesienne długie dni. Idealne na śniadanie, czy na późniejszą kolację do kubka herbaty. Super!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają:) Myślę, że smakują jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńkuszące bułeczki przed południem to naprawdę ,nękanie'...
Chciałoby się natychmiast brać za pieczenie!
cudne bułeczki :) muszę o nich pomyśleć :)
OdpowiedzUsuńscones też będę musiała kiedyś zrobić:) jesteś skarbnicą inspiracji:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i pachnące te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńwytrawnych scones jeszcze nie jadłam, ale widzę, że mam czego żałować :)
OdpowiedzUsuńMój C. uwielbia scones wszelkiej maści, muszę mu w końcu jakieś upiec :)
OdpowiedzUsuń