codzienność

środa, 31 października 2012

kokosowy krem dyniowy z olejem arganowym


Bardzo kremowa i delikatna zupa z miąższu dyni na bazie mleka kokosowego i bulionu z cebulką i czosnkiem. Doskonale smakuje podana z śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Aby nadać zupie wyjątkową orzechową nutę wystarczy dodać kilka kropel oleju arganowego. Olej arganowy jest zwany marokańskim złotem, otrzymywany jest z arganii żelaznej, występującej wyłącznie w Afryce, w południowo - zachodniej części Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego, jaśniejszy - kosmetyczny, który świetnie nawilża suchą cerę, uspokaja podrażnienia, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia elastyczność, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii oraz poparzeń słonecznych. Drugi, ciemniejszy, który może być używany do gotowania, jest wytwarzany z delikatnie prażonych ziaren, ma ciemną barwę, wyrazisty aromat oraz zdecydowany orzechowo smak. Używa się go do przyprawiania sałatek, kuskusów czy też sosów. Kilka kropel wystarczy, aby niepozorne danie nabrało wyrazistego, przyjemnego smaku. Należy jednak pamiętać, aby oleju arganowego nie podgrzewać, gdyż obróbka cieplna zabija jego charakterystyczny zapach oraz smak. Kokosowy krem dyniowy z olejem arganowym przygotowałam na Festiwal Dyni 2012

1000 g miąższu dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
pieprz 
pestki dyni
śmietana
olej arganowy

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni, wlać mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku. Zupę podawać ze śmietaną, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz kilkoma kroplami oleju arganowego.






8 komentarzy:

  1. Przepiękny kolorek!Ja bym dodała jeszcze coś na zaostrzenie;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilko, zupa na pewno przepyszna, jak każda dyniowa przecież:).
    Olej arganowy znam i kocham - jego orzechowy smak świetnie sprawdza się w sałatkach:). Powiem Ci jednak, że używałam go też - kosmetycznego oczywiście - do twarzy i niezwykle mocno mnie wysuszył...

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam podobną zupkę, też z mleczkiem kokosowym:-)
    (w tytule jest niepotrzebne "m")
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam taka zupe :) a olejku arganowego używam jako kosmetyk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nawet nie slyszalam o takim oleju. Dobrze sie czegos dowiedziec :)
    A zupa wyglada smakowicie z ta pestkowa dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  6. kusi mnie to połączenie dyni i kokosa:) to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oleju arganowego nie znam,ale zupa mi się bardzo podoba. Ma piękny kolor. A ta dynia na zdjęciu to z Twojego ogrodu?

    OdpowiedzUsuń
  8. z olejem arganowym? wow :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.