codzienność

sobota, 29 września 2012

zupa z pieczonej dyni


Pyszna, aksamitnie gładka i bardzo aromatyczna zupa z pieczonej dyni, gotowana z dodatkiem mleka, doprawiona papryczką chilli i gałką muszkatołową. 

500 g dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
200 ml mleka
500 ml bulionu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki, lekko doprawić solą oraz pieprzem, posmarować odrobiną oleju i piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać upieczone kawałki dyni, posiekaną papryczkę chilli, wlać mleko i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo utartej gałki muszkatołowej i całość gotować około 15 minut. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem.



9 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłem dyni.. ciekawe czy smaczna..ostatnio widuję w sklepie dynie może warto sie skusic;)

    Zapraszam do mnie:

    www.spalamykilogramy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor i kremowa konsystencja:) miłego weekendu życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten piękny kolor daje dynia hokkaido.
    Zupa z pieczonej cudowna!
    Słoneczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna, rozgrzewająca zupa!
    a jaki kolor ma ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dorwę teraz dynię, to zrobię, koniecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny kolor ma ta zupka. I jaka dynia cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ta zupeczka!!! nie można się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też kupiłam dynię, też będzie zupa. Ta u Ciebie ma cudny kolor, ciekawe, czy moja też tak wyjdzie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.