Proste i bardzo smaczne połączenie makaronu z suszonymi borowikami, porami, zielonym groszkiem i szparagami. Całość zanurzona w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki i świeżo startego sera pecorino, z nutą wędzonej papryki. Przepis na penne z groszkiem i borowikami w śmietanowym sosie szparagowym pochodzi z książki Gino D'acampo "Włoskie dania makaronowe".
400 g szparagów
50 g masła
200 g zielonego groszku
30 g suszonych borowików
2 pory
200 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
szczypta wędzonej papryki
500 g makaronu
60 g pecorino
sól
Szparagi obrać, posiekać na długość dwóch centymetrów, wrzucić do rondla z gotująca, osoloną wodą i gotować 2 minuty. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Na patelni roztopić masło, dodać groszek, namoczone wcześniej w ciepłej wodzie grzyby, pocięte w plasterki pory, szparagi i smażyć wszystko przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietanę i podgrzewać dalej przez minutę, stale mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku papryką i solą. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać sos szparagowy i mieszać chwilę, by smaki się połączyły. Po nałożeniu na talerz posypać startym serem.
Mam tę książkę, ale ten przepis musiał mi umknąć. Prezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńMalwinna, polecam, warto :)
UsuńJa też mam książkę i też przegapiłam ten przepis. Makaron widoczny na zdjęciu to penne - warto byłoby to odnotować w przepisie dla ścisłości, bo kogoś, kto się nie zna na makaronach zdjęcia mogą wprowadzić w błąd.
OdpowiedzUsuńUnknown, przepis polecam. A makaron z opakowania: rigatoni :) Pozdrawiam
UsuńDoczytałam i faktycznie. Czyli błąd na opakowaniu :)
UsuńSmacznie... wygląda i zapowiada się bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńGula, jest :)
Usuńwykwintny makaron! pycha:)
OdpowiedzUsuńAtenka, dziękuję :)
UsuńSkoro to danie Gino, to jest na pewno pyszne i proste:-)
OdpowiedzUsuńAniu, zgadzam się :)
UsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńGroszek i szparagi smakują tu z pewnością wyjątkowo.
Amber, dokładnie tak :)
UsuńMamma mia :) Pyszne to musi być - ja dopiero niedawno odkryłam, że moje ukochane szparagi tak fajnie "grają" z grzybami :)
OdpowiedzUsuńKasiu, duet z nich idealny :) Pozdrawiam
Usuńpyszne połączenie:)))) już mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo mnie to cieszy!
UsuńDanie proste , ale iście królewskie :)
OdpowiedzUsuńUrszula, masz całkowitą rację. Pozdrawiam
UsuńSzparagi i grzyby!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
Magda, jest gwarantuję :)
Usuńte borowiki to kusząca sprawa
OdpowiedzUsuńDusia, jeśli jeszcze się je samemu zebrało :) Pozdrawiam
UsuńMakaronik pychotka:) Z grzybami smakuje fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMajana, zgodna jestem, ściskam!
UsuńZe szparagami nie jadłam, ale reszta połączeń jest mi znana, więc wiem, że to pyszne danie.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, zapewne by Ci posmakowało w tym zestawieniu :) Pozdrawiam
Usuńopanowałam robienie makaronu bez śmietany i boczku do perfekcji, ale kiedy czytam przepisy z tymi składnikami, to zawsze łza mi się woku kręci :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, nie ma boczku, ale jest śmietana, więc pokuszę Cie troszkę :) Pozdrawiam
Usuń