Lody które mają prostą recepturę przygotowania, nie wymagającej obróbki cieplnej. Składniki lodów wystarczy zmiksować w blenderze, do ich przygotowania wystarczą soczyste, słodkie truskawki, serek mascarpone i odrobina dobrego octu balsamicznego, dzięki któremu lody nabierają niepowtarzalnego smaku a truskawki zyskują na wyrazistości. Przepis na te przepyszne balsamiczne lody truskawkowe, pochodzi od Liz Franklin, mieszkającej we Włoszech Angielki, autorki książek kulinarnych i właścicielki szkoły gotowania w Abruzzo, a znalazłam go u Agnieszki w Kuchni nad Atlantykiem.
500 g truskawek
100 g cukru
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
125 g serka mascarpone
125 ml pełnotłustego mleka
100 g cukru
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
125 g serka mascarpone
125 ml pełnotłustego mleka
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem i octem
balsamicznym. Zostawić do przemacerowania w temperaturze pokojowej na
minimum godzinę. W blenderze zmiksować truskawki z cukrem i octem oraz mascarpone i mleko. Mrozić masę w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
Podane w takiej scenerii smakują jeszcze pyszniej.
Amber, sprawdzone naprawdę smakuje :)
Usuńte lody mają niesamowity kolor!ach jakie pyszne
OdpowiedzUsuńAntenka, będą u mnie często :)
UsuńCo ja bym dała za maszynkę do lodów...
OdpowiedzUsuńMalwinna, ja długo o niej marzyłam :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję :)
Usuńwow! super przepis, od razu zapisuję! i bez surowych jajek:))) muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńGosiu, są pyszne, polecam!
UsuńTeż nie mam maszynki do lodów:( A przydałaby się przydała do robinia takich cudów:)
OdpowiedzUsuńGula, maszynka to fajna sprawa, ja kupiłam mężowi na imieniny :)
UsuńTrudno mi wyobrazić sobie lody z octem, ale wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, dodatek octu balsamicznego doskonale pasuje do truskawkowych lodów, świetnie podkreśla smak :) Pozdrawiam
UsuńMyślę, że po tych wpisach, też nie mam wyjścia, tylko kupię maszynkę:-) Lody bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie :) Pozdrawiam
UsuńSzczerze polecam zakup maszynki do lodów, jednorazowy wydatek, a radość z własnych lodów domowych przez długie lata. Podstawowa masa bazowa do różnych lodów daje podstawę do własnych eksperymentów. Trzeba próbować różnych przepisów, najlepiej modyfikować dostępne według własnego pomysłu. To świetna zabawa, szczególnie lubiana przez dzieci!
OdpowiedzUsuńLody domowe, potwierdzam i pozdrawiam :)
UsuńAle boskie! Mniam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję :)
Usuń