Doskonałe połączenie kopru włoskiego i mięsa kraba z makaronem, doprawione sokiem z cytryny i olejem truflowym. Danie szybkie do przygotowania, można użyć mięsa kraba z puszki. Przepis na tagliatelle z fenkułem i krabem podpatrzony w programie "Sobota w kuchni".
1 koper włoski
300 g mięsa z kraba
30 g masła
250 g makaronu tagliatelle
1 łyżka oleju truflowego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu. Zdjąć zewnętrzne liście z fenkułu. Zostawić pierzaste końcówki do przybrania. Pozostałe liście pokroić w cienkie paski o grubości makaronu. Wrzucić do wody razem z makaronem. Na patelnię ustawioną na małym ogniu wrzucić masło, roztopić, dolać sok z cytryny, wrzucić rozdrobnione mięso z kraba. Mieszać, aby powstała gładka masa, dodać olej truflowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzić makaron z fenkułem, dorzucić do sosu, dobrze wymieszać. Podawać, posypane posiekanymi końcówkami fenkułu.
Wyśmienite smaki!
OdpowiedzUsuńPoproszę podwójną porcję:)
Magda, bardzo proszę, pozdrawiam!
UsuńPasta i krab...doskonałe połączenie!
OdpowiedzUsuńAngie, zgadzam się, szkoda, że tak trudno mi zdobyć kraba :) Pozdrawiam
UsuńW takiej postaci to kraba zjem z chęcią;-)
OdpowiedzUsuńAniu, do innej masz obawy, dobrze, że choć tak Ci się podoba :)
UsuńA skąd miałaś kraba? Bo przepis do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, kupiłam w puszce na popularnym portalu aukcyjnym :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam Twoje dania makaronowe - kazde jest wyjatkowe ;*
OdpowiedzUsuńSara, miło mi czytając Twoje słowa :) Uściski!
Usuń