Pyszne, wilgotne ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonki. Przy wyrabianiu ciasta należy pamiętać, że pośpiech nie jest wskazany, należy też zapewnić ciepłe otoczenie i brak przeciągów. Pieczenie ciasta jest niestandardowe, bo przez pierwsze 20 minut należy piec placek przy otwartych drzwiczkach piekarnika, w tym czasie wyrasta. Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pochodzi z Kwestii Smaku, dodaję do Rabarbarowej Akcji.
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
4 jajka
8 g drożdży instant
4 szklanki mąki tortowej
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i
pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim
ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i
zmiksować z jajkami, wsypać drożdże do jeszcze ciepłej masy i dokładnie
wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2
godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje. Dodać
przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie,
elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ciasto wylać do przygotowanej
blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.
200 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła
700 g rabarbaru
700 g rabarbaru
Rabarbar pokroić na kawałki. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, blisko źródła ciepła, bez przeciągów na 40 minut do czasu aż ciasto podrośnie. Nagrzać piekarnik do 180° C, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut, w tym czasie urośnie. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy. Polukrować i ostudzić przed pokrojeniem.
klasyka w naljlepszym wydaniu.
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, ukochane drożdżowe z rabarbarem :) Pozdrawiam
UsuńDrożdżówka plus rabarbar- niebo:))
OdpowiedzUsuńMalwinna, zgadzam się z Tobą całkowicie :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam takie drożdżówki, szkoda tylko że mi nie wychodzą takie ciacha:) bo też bym chętnie zjadła kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńdopiero teraz dostrzegłam: super to ujęcie z pasikonikiem:)))
UsuńGosiu, ależ Twoje ciacha są doskonałe, na drożdżowe też przyjdzie czas. Owadzik, bardzo fotogeniczny - prawda? Pozdrawiam
Usuńwygląda przepysznie i jaki piękny kolor ma ten rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńDominika, mój ukochany malinowy rabarbar :) Pozdrawiam
Usuńnarobiłaś mi smaka a takie pyszności rabarbarowe
OdpowiedzUsuńJoasiu, drożdżowe chyba każdemu smakuje :) Pozdrawiam
UsuńWygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory, ten przepis Asi jest doskonały :) Pozdrawiam
UsuńO, widzę, że Ty też masz swojego zwierzęcego testera! Takie ciasto z kompotem, to marzenie!
OdpowiedzUsuńAniu, tester pierwsza klasa, śliczny. A kompot znika w tempie błyskawicznym :) Pozdrawiam
UsuńJedno z moich ulubionych polaczen! :)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia Kochana ;*
Sara, dziękuję Kochana, miło mi. Moje to też ulubione połączenie.
UsuńUwielbiam, kocham,muszę upiec, bo mi ślinka cieknie. Kupiłam rabarbar ,wiec może jutro,bo dziś to juz nie mam siły.
OdpowiedzUsuńUściski :*
Częstuję się Twoim ciastem:)
Majana, bardzo proszę moje do dyspozycji :) Pozdrawiam!
Usuńbardzo apetyczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńZauberi, a jakie smaczne :) Pozdrawiam
UsuńMiałam upiec w weekend, ale czasu mi zabrakło;)
OdpowiedzUsuńPóki co częstuję się Twoim, bo bardzo mam na nie ochotę!:)
Magda, bardzo proszę, z kawcią?
UsuńUwielbiam takie ciasto. Ale muszę się przyznać, że dość długo już nie robiłem. Dzięki za przypomnienie
OdpowiedzUsuńJerzy, w takim razie czas na zaległości :) Pozdrawiam
Usuń