Ciasto na bazie semoliny i mielonych migdałów, po upieczeniu nasączone syropem przygotowanym z cukru i soku cytrynowego. Smaczne ciasto cytrynowe z przepisu Garego Rhodes, doskonale smakuje podane na ciepło z truskawkami w lekkim syropie.
100 g cukru
skórka z 2 cytryn
50 ml oleju
4 jaja
225 g semoliny
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka
Do
miski wsypać cukier i dodać skórkę startą z cytryn, wlać olej i
utrzeć starannie składniki. Do drugiej miski wbić jaja i ubić, dolać do
cukru roztartego z olejem i starannie ubić. Dosypać semolinę, mielone
migdały i proszek do pieczenia i utrzeć razem. Wlać mleko i dokładnie
wymieszać. Foremkę o średnicy 20 centymetrów posmarować masłem i
oprószyć mąką. Przelać masę do foremki i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 160° C, na 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
ciasto na 10 minut.
100 g cukru
200 ml wody
sok z 3 cytryn
Do
rondla wsypać cukier, wlać wody i gotować na małym ogniu przez osiem
minut. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze dwie minuty. Widelcem nakłuć
wierzch ciasta i nasączyć go syropem.
Gdyby tak można było poczęstować się przez ekran...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
Amber, na właśnie szkoda, gdyby można podkradłabym Ci każdą potrawę. Pozdrawiam
UsuńNa ciepło .... Marzenie!
OdpowiedzUsuńAniu, na ciepło najlepsze :) Pozdrawiam
UsuńZ samego rana takie pyszności ech zaraz trzeba będzie stanąć do miksera i coś ukręcić :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, koniecznie :) Pozdrawiam
Usuńłączę się w marzeniach z Amber, gdyby tak można było jeden kawałeczek wprost z ekranu skubnąć:)))) wygląda absolutnie pysznie!!!
OdpowiedzUsuńGosiu, gdyby można, Twój napój doskonale pasowałby do mojego ciasta :)
UsuńPyszne jest to ciasto. Robiłam podobne, tylko z sosem cytrynowym, mniam ,mniam:) A z truskawkowym na pewno smakuje niebiańsko,bo tak właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMajana, sos cytrynowy - marzenie :)
Usuńoch! cudne ciasto :)!
OdpowiedzUsuńGrande, dziękuję, miło mi :)
Usuńpysznie tu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaugustyna, miło mi :) Pozdrawiam
UsuńTen sos truskawkowy jako dodatek i pyszne ciasto. Nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńOlka, oj trudno faktycznie :) Pozdrawiam
UsuńU mnie siąpi i zimno, a u Ciebie takie letnie smaki!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek na pocieszenie:)
Magda, na pociechę doskonałe smaki :)
UsuńLekko wygląda, a z tym sosem pysznie :)
OdpowiedzUsuńDusia, to faktycznie dość lekkie ciasto :) Pozdrawiam
UsuńAhh ten sos musi mu nadawać niesamowitego smaku :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, sos doskonale się sprawdza, może być też każdy inny ulubiony :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, wygląda wspaniale i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje! Ależ Ty kusisz!!!
OdpowiedzUsuńAniu, skuś się, połączenie doskonałe :) Pozdrawiam
UsuńWygląda przepysznie! A ten sos... już mam ochotę na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, bardzo proszę, już pakuję :)
Usuńwygląda mega apetycznie! musi być cudownie wilgotne dzięki nasoczęniu syropem
OdpowiedzUsuńKaś, bez nasączenie jest dość suche, cytrynowy syrop zdziałał cuda :) Pozdrawiam
UsuńWygląda smakowicie, zapisałam do zrobienia, mam nadzieję, że mi się uda takie cacy jak i Tobie ;-)
OdpowiedzUsuńDrui, na pewno wyjdzie, jest bardzo łatwy do upieczenia :) Pozdrawiam
Usuń