codzienność

poniedziałek, 3 października 2011

tarta figowa z sosem gruszkowym


Tarta z nadzieniem z serka ricotta i sera brie, obłożona figami i orzechami w miodowej glazurze, podawana z przepysznym sosem gruszkowym z delikatnym posmakiem waniliowym. Tarta figowa z sosem gruszkowym to przepis Anny Olson.

2 gruszki
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
1/2 szklanki białego wina

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla wraz z miąższem i pustym strąkiem wanilii. Zalać winem, dodać miód i gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Zmiksować na puree. Schłodzić przed podaniem.


1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3/4 kostki masła
3 łyżki zimnej wody

Zmieszać mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól. Dodać masło i posiekać na drobne kawałki, które połączą się z sypkimi składnikami. Dodać 3 łyżki zimnej wody i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto bardzo się kruszy, dodać jeszcze 1 łyżkę wody. Zawinąć ciasto w folię, spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Oprószyć mąką blat i rozwałkować zimne ciasto na grubość około 7 minimetrów. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20 centymetrów, docisnąć do ścianek formy i przyciąć brzegi na wysokości około 2,5 centymetra. Przykryć ciasto folią aluminiową i przysypać kulkami do zapiekania, żeby było obciążone podczas pieczenia. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.


1 szklanka orzechów włoskich
7 łyżek miodu
250 g serka ricotta
170 g sera brie
12 fig

Zanurzyć połówki orzechów w dwóch łyżkach miodu i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut i ostudzić. Zmieszać ricottę i pokrojony na kawałki ser brie. Rozsmarować na powierzchni upieczonego ciasta. Pokroić figi na ćwiartki, ułożyć w koncentrycznych kręgach na serowej warstwie, miąższem do góry. Ozdobić połówkami orzechów w miodzie. Piec przez 15 minut, żeby ser się stopił. Po wyjęciu z piekarnika polać tartę miodem. Podawać tartę o temperaturze pokojowej. Obok każdej porcji nałożyć na talerz sos gruszkowy.

24 komentarze:

  1. wspaniale sie prezentuje!!! super propozycja!!! sprobuj tez dodac troche sera plesniowego typu gorgonzola -extra smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany...za taka tartę to bym duszę zaprzedała....

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda,ze u nas po figach zostalo juz tylko wspomnienie.... Do nastepnego sezonu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy10/03/2011

    jejku Kamilo, jakie pyszności u Ciebie. jak ja uwielbiam figi. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku pokochałam świeże figi całym sercem. Prawdziwe dzieło sztuki u ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, połączenie fig i gorgonzoli jest pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Angie, czyżby diabłu :) hihi

    OdpowiedzUsuń
  8. Alizea, u nas na szczęście to dopiero początek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Basiu, ja właściwie dopiero w tym roku bardziej je doceniłam. Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwinna, ja właściwie też, przedtem nie bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna!
    I ten sos gruszkowy jako kropka nad ,i'.
    Smacznego poniedziałku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniala!
    Zazdroszczę fig :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alizea - figi widziałam jeszcze 2 dni temu, może jeszcze znajdziesz

    tarta bardzo, bardzo smakowita

    OdpowiedzUsuń
  14. gdzie ty te figi zdobyłaś w takiej ilości? ja to ani jednej jeszcze nie widziałam w sklepach...:) troszkę ci zazdraszczam:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Amber, faktycznie sos świetnie współgra z tartą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Majana, jak na nie trafiłam to jakbym gwiazdkę dostała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nina, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, dwa razy udało mi się na nie trafić i kupiłam w ilościach hurtowych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm... jakie kuszace smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aga, kuszące, figowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Twoje przepisy mają w sobie coś magicznego. Wszystkich z miłą chęcią bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy10/04/2011

    To wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tomku, miło mi bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Shaday, miło, że Ci się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.