codzienność

piątek, 30 września 2011

roladki z pomidorów i fig w szynce parmeńskiej


Pachnące słońcem figi, przesłodkie pomidory i bazyliowy twarożek, zawinięte w szynkę parmeńską ta prosta propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie do tego smakuje kieliszek białego wina i włoskie grissini. Roladki z pomidorów i fig w szynce parmeńskiej podpatrzone w programie "Sobota w kuchni".

12 plasterków szynki parmeńskiej
6 pomidorów podłużnych
300 g twarożku
100 g liści bazylii
6 fig
oliwa
sól 
pieprz


Przeciąć pomidory na pół i położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika pod grill i piec przez około 5 minut. Wyjąć i odstawić, żeby ostygły. Drobno posiekać bazylię i wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem. Figi pokroić na plasterki. Położyć na desce plasterek szynki, na wierzch położyć połówkę pomidora, a na to plasterek figi, następnie nałożyć łyżeczkę twarożku z bazylią. Następnie ostrożnie, ale ciasno zwiń szynkę, tak, żeby nadzienie dobrze trzymało się w środku. Na talerzu ułożyć roladki i skropić oliwą.



20 komentarzy:

  1. Lubię takie słodko-słone połączenia. :) A szynki parmeńskiej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie w formie takich cieniutkich plasterków. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy9/30/2011

    Pyszności! Za szynką parmeńską co prawda nie przepadam, ale mimo to całość składa mi się na wyjątkowo apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To lubię!
    Idealne śniadanie na dobry dzień.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale rarytasy:) znowu! muszę w końcu gdzie zapolować na świeże figi!:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Talvi, całość jest doskonała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Maugustyna, szynka jest doskonałym dodatkiem, może dasz się skusić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, udanego polowania. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber, miło tak rozpocząć dzień, a z lampka wina zakończyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie, te roladki kojażą mi się z ciepłym śródziemnomorskim klimatem, nie tylko pogodowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo interesująco:) Na pewno smakują świetnie. Teraz żałuję, że nie kupiłam świeżych fig, chociaż na nie trafiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy9/30/2011

    Ciekawe połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetyczne towarzystwo! Nabrałam wielkiej ochoty na figi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam! Ty wiesz, co tygryski lubią najbardziej!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku figi i szynka parmeńska! Ach:)) Jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sylvvia, a pogoda sprzyja takim skojarzeniom. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Tyna, może jeszcze uda się kupić. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Shaday, bardzo smaczne gwarantuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Burczymiwbrzuchu, towarzystwo doborowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Majana, to świetnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Aniu, oj wiem. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.