codzienność

czwartek, 11 sierpnia 2011

sałatka z płatkami róż


Lekka letnia sałatka z kurczakiem, zielonym groszkiem i brzoskwiniami, z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie octu różanego, przyozdobiona różanymi płatkami. Sałatka z płatkami róż to przepis Sophie Grigson.


2 łyżki octu różanego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
6 łyżek śmietany 12%

Za pomocą trzepaczki wymieszać ocet różany z przyprawami, gdy cukier się rozpuści, dolać śmietanę.

sałata rzymska
400 g ugotowanego mięsa z kurczaka
4 brzoskwinie
garść różanych płatków
1 szklanka zielonego groszku

Pokroić sałatę w paski, a mięso na niewielkie kawałki. Brzoskwinie obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć w misie sałatę, mięso, kawałki brzoskwiń, płatki róż i ostudzony zblanszowany groszek. Polać sałatę sosem i od razu podawać.

22 komentarze:

  1. Ale piekne zdjecia i ciekawe danie :)! Jak zwykle cudownie! :)

    Pozdrawiam i zycze milego dnia ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. och, jestem fanem numer jeden twoich przetworów różanych - taki ocet też chciałabym mieć na mojej kuchennej półeczce:)) sałatka z takim różanym dressingiem jest na pewno pyszna:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalnie, musiało być pysznie i trochę... romantycznie! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie! Pysznie!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne kolory tego dania, o różanym occie nie słyszałam, ale wygląda bajecznie - jak jakiś magiczny napój, do tego ta urocza butelka, na prawdę jak z zaplecza jakiejś bajkowej czarodziejki ;)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Sara, dziękuję Ci bardzo. Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, ten ocet jest naprawdę świetny, nadaje się do deserów. W przyszłym roku zrobię więcej i podeślę w prezencie. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, sałatka sprawdzi się na romantycznej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Amber, miło mi. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moniko, jeszcze nigdy nie zostałam tak uroczo nazwana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz, ten ocet różany to jest myśl.. jego kolor jest wręcz zjawiskowy :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaskakujące połączenia smaków,a do tego kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka ona piękna! I ten ocet, no cudo!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Panno L, kolor bardzo zachwyca. Świetnie komponuje się z truskawkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Burczymiwbrzuchu, zaskakujące ale smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Majana, dziękuję i pozdrawiam! Miłego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  17. pycha!
    uwielbiam róże

    OdpowiedzUsuń
  18. jupii!!! :) już się nie mogę doczekać:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy8/11/2011

    Pyszności! super zdjęcia! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Dorota, przetwory z róż to moje największe skarby.

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu już rezerwuje butelkę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Maugustyna dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.