Sezon na cukinię trwa, więc często wykorzystuję przepisy z tym pysznym warzywem. Tym razem przygotowałam bardzo proste i smaczne danie, cukinię nadziewaną warzywami i mięsem mielonym. Taka nadziewana cukinia to dobry pomysł na letni obiad lub ciepłą kolację.
1 cukinia
250 g mielonej wieprzowiny
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 marchewki
3 pomidory
3 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
bazylia
oregano
parmezan
3 łyżki oleju
W
garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebule i posiekany
czosnek, następnie dodać pokrojone w kostkę seler naciowy i marchewkę.
Warzywa dusić na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając do chwili aż
zmiękną. Po tym czasie dodać do garnka mielone mięso i całość chwilę
smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do tego obrane ze
skórki i pokrojone w kostkę pomidory, całość chwilę dusić. Pod koniec
dodać posiekane zioła, w razie potrzeby całość doprawić. Cukinię
przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ ze środka. Powstałe
łódeczki posypać solą i nałożyć farsz z warzyw i mięsa, posypać startym
parmezanem. Całość zapiekać w piekarniku w 180º C przez około 40 minut
do czasu, aż cukinia będzie miękka.
Rany, nadziewania cukinia jest pyszna. :) Uwielbiam zjadać ją na typowo wakacyjny obiad.
OdpowiedzUsuńlubię takie cukinie, są naprawdę super!:)))
OdpowiedzUsuńIle możliwości przy tworzeniu farszu, z mięsem mielonym mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńShaday, lubię takie cukinie o każdej porze roku, ale latem smakują najlepiej! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, podobała mi się Twoja propozycja z suszonymi pomidorami, muszę spróbować. Uściski!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, zawsze smakować może inaczej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cukinie w różnych odsłonach:) Pysznie u Ciebie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJudik, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJa tak zawsze nadziewam papryki, ale cukinie też muszę być pyszne
OdpowiedzUsuń