Łosoś to jedna z najlepszych i najbardziej cenionych kulinarnie ryb. Łosoś świetnie komponuje się z warzywami, a szczególnie z cukinią. Cukiniowe wstążki z łososiem to lekka i szybka potrawa do przygotowania.
filet łososia
cukinia
czosnek
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa
Filety umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie smażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej ze stron. Cukinię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw zestrugać wzdłuż na cienkie plastry. Czosnek pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Dodać cukinię i smażyć aż puści sok i rozmięknie, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cukinię rozłożyć na talerzu, na wierzch rozłożyć kawałki łososia.
Pysznie i lekko, a do tego wyglada bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam lososia...zawsze ,wszedzie i w kazdej postaci.....z ta cukinia tworza fajny letni duecik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Maggie, dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGosiu, to tak jak ja, żałuję tylko, że z dostępem do świeżego mam czasem problem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcukinia i łosoś to fajne połączenie! a takich wstążek czasem używam jako spagetti do sosu bolońskiego:) miłego dnia!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, fajny sposób jako zamiennik makaronu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kazde danie z lososiem - wyglada mega apetycznie ;D
OdpowiedzUsuńMysia, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne!:))
OdpowiedzUsuńMajana, miło mi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń