codzienność

piątek, 29 lipca 2011

cukiniowe wstążki z łososiem


Łosoś to jedna z najlepszych i najbardziej cenionych kulinarnie ryb. Łosoś świetnie komponuje się z warzywami, a szczególnie z cukinią. Cukiniowe wstążki z łososiem to lekka i szybka potrawa do przygotowania. 

filet łososia
cukinia
czosnek 
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa

Filety umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie smażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej ze stron. Cukinię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw zestrugać wzdłuż na cienkie plastry. Czosnek pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Dodać cukinię i smażyć aż puści sok i rozmięknie, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cukinię rozłożyć na talerzu, na wierzch rozłożyć kawałki łososia.

10 komentarzy:

  1. Pysznie i lekko, a do tego wyglada bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam lososia...zawsze ,wszedzie i w kazdej postaci.....z ta cukinia tworza fajny letni duecik :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie, dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, to tak jak ja, żałuję tylko, że z dostępem do świeżego mam czasem problem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinia i łosoś to fajne połączenie! a takich wstążek czasem używam jako spagetti do sosu bolońskiego:) miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, fajny sposób jako zamiennik makaronu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kazde danie z lososiem - wyglada mega apetycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mysia, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, miło mi. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.