Miło mi upłynął czas na robieniu przetworów w kombinacji rabarbar i truskawki. Przepisy te dodaję do akcji Przetwory 2011. Pierwszy z przepisów na rabarbar znalazłam tutaj, jest to pyszna konfitura z rabarbaru, jabłek z dodatkiem żurawiny.
660 g jabłek
400 g rabarbaru
175 ml wody
2 szklanki cukru
1 szklanka cukru żelującego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w centymetrową kostkę. Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. W dużym garnku o grubym dnie wymieszać jabłka, rabarbar i wodę. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać oba rodzaje cukru, cynamon, żurawinę i gotować mieszając przez 2 minuty. Przełożyć gorące konfitury do wysterylizowanych, suchych słoików. Zakręcić i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Konfitura z rabarbaru i truskawek to moja kombinacja smaków.
500 g rabarbaru
500 g truskawek
300 g cukru
2 łyżki Grand Marnier
2 łyżki ekstraktu waniliowego
500 g truskawek
300 g cukru
2 łyżki Grand Marnier
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do miski, dodać opłukane, odszypułkowane i pokrojone na ćwiartki truskawki. Zasypać wszystko cukrem i zalać alkoholem i ekstraktem. Odstawić owoce najlepiej na noc, aby puściły sok. Następnie przełożyć wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować. Konfiturę smażyć na małym ogniu często mieszając, do czasu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.
Na blogu Bea w Kuchni spodobał mi się przepis na rabarbarowo - truskawkowy dżem z kwiatami hibiskusa. Dżem jest bardzo smaczny, kwiaty hibiskusa nadają lekko kwaskowego posmaku oraz pięknego koloru.
3/4 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
3/4 szklanki wody
200 g cukru
3/4 szklanki wody
200 g cukru
350 g rabarbaru
300 g truskawek
300 g truskawek
Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, truskawki odszypułkować i przekroić na połówki. Kwiaty hibiskusa zalać wodą i odstawić na kilka minut, przełożyć je do garnka i zalać wodą z moczenia, jeśli na dnie są jakieś nieczystości wodę przecedzić. Dodać cukier i gotować kwiaty około 15 minut, aż całość nabierze konsystencji syropu. Następnie do gorącego syropu dodać rabarbar oraz truskawki i smażyć do otrzymania odpowiedniej konsystencji, podczas smażenia dodać cukru, jeśli dżem jest za mało słodki. Przełożyć do czystych, suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przykryć kocem.
och najbardziej mnie intryguje ta z żurawiną i hibiskusem:) uwielbiam takie magiczne dodatki do konfitur, które czynią z nich dziką przyjemność:D
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo nam smakują te dżemolady, z hibiskusem jest przepyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper, a gdzie kupiłaś hibiskus? moja mama przywiozła z Egiptu, ale tam się na razie nie wybieram:) można go dostać w PL?
OdpowiedzUsuńGosiu, kupiłam w sklepie zielarskim. Myślę, że skoro mnie udało się kupić w takim małym mieście jak moje, to w Poznaniu już na pewno. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńdzięki, rozejrzę się zatem:)
OdpowiedzUsuńGosiu, myślę że uda Ci się znaleźć i może coś jeszcze wypatrzysz.
OdpowiedzUsuńWszystko mi się podoba! Super przetwory. Ja jeszcze nie robiłam w tym roku, musze sie zabrać chyba ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Majana, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, te przetwory wyglądają przepysznie. Jak tylko zdobędę hibiskus to przetestuje tą konfiturę:)
OdpowiedzUsuńPewnie pytanie śmieszne ale...co to jest Grand Marnier i gdzie go można nabyć? jeszcze sie z tym nie spotkałam:(
Pozdrawiam wszystkich fanów domowych przetworów:)
Witam, u mnie. Hibiskus można dostać w sklepie zielarskim. A Grand Marnier, to likier owocowy pochodzenia francuskiego, jest wytwarzany z esencji gorzkich pomarańczy. Jest naprawdę bardzo smaczny, myślę że jak się go pominie w przepisie, to konfitura wyjdzie równie smaczna. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńObawiam się, że w pobliżu to nie znajdę szybko sklepu zielarskiego:(
OdpowiedzUsuńZapytam jednak w aptece bo tam mają różne ziółka:D
Dzięki za odzew:)
Polecam się!
OdpowiedzUsuńWitam ponownie, hibiskusa jednak nie kupiłam a sezon na truskawki już się właściwie kończy. Na grządce mam ich za mało by zrobić jeszcze coś do słoiczków. Pozostaje wyobrazić sobie smak i zaczekać do następnego sezonu. Zrobiłam jednak truskawki z rabarbarem i są naprawdę pyyyycha:)
OdpowiedzUsuńRodzince też smakuje:)
Nie mam swojego bloga ale to fajna sprawa ponieważ często odwiedzam różne blogi a później testuję u siebie w kuchni:)
Albo są inspiracją do własnych fantazji kulinarnych:)))
Szkoda, ze nie udało się dostać hibiskusa, może w przyszłym roku się uda. Szkoda, ze sezon truskawkowy się kończy, cena truskawek nie zachęcała jednak w tym roku do robienia przetworów. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń