Te bułki otrębowe pochodzą z tego przepisu. Są bardzo smaczne i puszyste, smakują jak grahamki. Bardzo łatwy i szybki przepis, z podanej porcji wychodzi około 8 średniej wielkości sztuk.
300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych
20 g oleju
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190 g wody
Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, niezbyt twarde. Można je również wyrobić przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto uformować w kulę, posmarować delikatnie olejem roślinnym i odstawić na godzinę do wyrastania, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułeczkę. Można zrobić długi wałek, który zwija się w węzełek. Bułeczki można uformować dowolnie. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie podsypywać go mąką, a posmarować ręce delikatnie oliwą lub olejem. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 60 minut. Bułeczki wyraźnie urosną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230º C, wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskać olejem i wstawić do piekarnika, jednocześnie spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza lub wrzucić na dno około 1/2 szklanki kostek lodu. Piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210º C i dopiekać kolejne 10 minut. Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane. Po upieczeniu wystudzić na kuchennej kratce.
Piekne i zdrowe pieczywko!
OdpowiedzUsuńChetnie bym zjadla taka ciepla buleczke, z samym maslem...
pozdrawiam!
Natalio, częstuj się proszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale ladne buleczki:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) w obliczu tych dmuchanych bułek sklepowych, takie przepisy to zbawienie:) zapisuję to weekendowego wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńAga bardzo dziękuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, te bułki nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne! Miłego wieczoru!
OdpowiedzUsuń