Sos holenderski według źródła, to sos na bazie masła i żółtek. Szczególnie komponuje się z gotowanymi szparagami, młodymi warzywami, gotowaną rybą. Stanowi bazę do sosu maltańskiego, berneńskiego oraz sosu choron. Szparagi z holenderskim sosem rabarbarowym to przepyszne danie kuchni francuskiej, z przepisu Anny Olson. Wykwintne połączenie tych składników na pewno zagości w naszej pamięci. Dołączam do akcji Ra-bar-bar.
500 g szparagów
sól
woda
Zagotować wodę w dużym garnku i obficie posolić. Oczyść szparagi i wrzuć do wrzątku. Gotować szparagi około 10 minut, aż lekko zmiękną. Szparagi osączyć na sicie.
1 1/4 szklanki rabarbaru
1/3 szklanki cukru
2 gałązki estragonu
3 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
120 g masła
120 g masła
sól
biały pieprz
masło
masło
Podsmażyć w rondlu na średnim ogniu w niedużej ilości masła oczyszczony i pokrojony drobno rabarbar, cukier i gałązki estragonu. Dusić do miękkości około 10 minut. Zdjąć rondel z ognia i usunąć estragon. W misce opartej na garnku z łagodnie wrzącą, parującą wodą wymieszać trzepaczką żółtka z sokiem z cytryny, aż lekko zgęstnieją. Wmieszać rabarbar, zdjąć miskę z garnka i powoli, cienką strużką wlewać stopione masło, starając się, żeby do miski nie wpadały białe cząstki mleczne, tylko klarowne, przezroczyste płynne masło, stale mieszając trzepaczką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być przyrządzony przed samym podaniem. Podgrzać szparagi w rondlu na niewielkiej ilości masła i doprawić do smaku. Przełożyć je na ciepły talerz i polać sosem, natychmiast podawać.
jaki piękny różowiutki - na pewno pyszny, robiłam takie szparagi ale sos holenderski był bez rabarbaru:D
OdpowiedzUsuńGosiu! W sezonie szparagowym, to jest dla mnie numer jeden. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniezle, i szparagi i rabarbar :) powinnam tego sprobowac, bo to moze byc ciekawe polaczenie... tyle przepisow a tak malo czasu...
OdpowiedzUsuńKatie! To połączenie jest naprawdę świetne. Też się czasem zastanawiam, czy starczy mi życia na ugotowanie tego co bym chciała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń