Sałatka z dzikiego ryżu bardzo szybka do przygotowania. Dzięki zawartości dzikiego ryżu ma intensywny zbożowy smak a orzechy dodatkowo wzmacniają orzechowy aromat ryżu.
100 g dzikiego ryżu
200 g gotowanej szynki
1 puszka ananasów
2 łodygi selera naciowego
3 marchewki
50 g orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki majonezu
125 g jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
sól
pieprz
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Seler naciowy dokładnie umyć i pokroić w ukośne, wąskie paski. Umytą i obraną marchew pokroić w cienkie słupki. Warzywa blanszować, gotować w osolonej wodzie około 3 minut, następnie przelać na sicie zimną wodą. Orzechy włoskie posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić. Jogurt, majonez, sok z cytryny oraz posiekane zioła wymieszać a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce, by składniki się połączyły.
z tym dzikim ryzem brzmi fajnie i ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńAga! To też właściwie moja pierwsza sałatka z dzikim ryżem, ale teraz już wiem, że nie ostatnia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń