Lubię ziarna, siemienie lniane też, więc tym razem wybierając przepis na weekendowe pieczenie chleba wybrałam ten z Pracowni Wypieków, z bardzo dużą jego ilością . Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny, sprężysty miąższ. Kierując się radami autorki, warto kroić go następnego dnia, kiedy miąższ się nieco ustabilizuje. Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym.
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki
100 g wody
Zakwas wymieszać, odstawić na 12 godzin.
100 g siemienia lnianego
180 ml wody
Wymieszać, odstawić na 12 godzin.
100 g mąki żytniej
400 g mąki pszennej
400 g wody
15 g świeżych drożdży
15 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
Następnego dnia zaczyn połączyć z siemieniem i dodać resztę składników. Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania na około 60 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210° C. Wstawić chleb, wierzch delikatnie spryskać wodą. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180° C i dopiekać około 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.