codzienność

niedziela, 1 maja 2011

chleb z siemieniem lnianym


Lubię ziarna, siemienie lniane też, więc tym razem wybierając przepis na weekendowe pieczenie chleba wybrałam ten z Pracowni Wypieków, z  bardzo dużą jego ilością . Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny, sprężysty miąższ. Kierując się radami autorki, warto kroić go następnego dnia, kiedy miąższ się nieco ustabilizuje. Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym.
 
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki 
100 g wody

Zakwas wymieszać, odstawić na 12 godzin.

100 g siemienia lnianego
 180 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12 godzin.
 

100 g mąki żytniej  
400 g mąki pszennej 
400 g wody
15 g świeżych drożdży 
2 płaskie łyżeczki soli

Następnego dnia zaczyn połączyć z siemieniem i dodać resztę składników. Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania na około 60 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210° C. Wstawić chleb, wierzch delikatnie spryskać wodą. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180° C i dopiekać około 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.