codzienność

wtorek, 26 kwietnia 2011

pomidory faszerowane dzikim ryżem


Pomidory faszerowane dzikim ryżem z przepisu Anny Olson, aby je przygotować potrzebne są małe i jędrne pomidory, które da się nadziewać, a następnie piec.
 
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki dzikiego ryżu
1000 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
1/2 szklanki ryżu do risotta
125 ml białego wina
2 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki nasion dyni
50 g żółtego sera 
sól
pieprz
14 pomidorów

Rozgrzać łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu, dodać dziki ryż i smażyć około 2 minut, aż zacznie wydzielać orzechową woń. Zalać ryż szklanką bulionu, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, przykryć rondel uchyloną pokrywką i gotować na małym ogniu około 40 minut, aż ryż zmięknie, a ziarna się otworzą. Jeśli bulion wyparuje, dodać jeszcze szklankę bulionu. Po tym czasie wyjąć z rondla ugotowany ryż i wlać pozostałą oliwę, dodać posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler naciowy oraz marchewkę i dusić około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsypać ryż do risotto, przemieszać z warzywami, a po minucie wlać wino i wymieszać, żeby ryż je wchłonął. Dodać szklankę bulionu i mieszać na małym ogniu, aż się wchłonie. Następnie dodać posiekane zioła,  i jeśli ryż jest ugotowany al dente, resztę bulionu. Wmieszać żurawinę, nasiona dyni i ugotowany dziki ryż, a na koniec starty ser i doprawić do smaku. Odstawić risotto, żeby przestygło. Rozgrzać piekarnik do 190° C. Odciąć wieczka z pomidorów od strony szypułki, zachować je i wydrążyć miąższ i pestki. Napełnić pomidory risottem i przykryć odciętymi pokrywkami. Piec 15 min, aż pomidory zmiękną.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie:)
    Danie fajne do podania na kameralnej imprezie :-)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Nat! Miło Cię gościć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.