codzienność

niedziela, 24 kwietnia 2011

mazurek kajmakowy


Mazurek według źródłem, to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej. Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast od kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, po marcepanowe i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami. Mazurki wypieka się w różnych kształtach. Pierwszy wielkanocny mazurek z lemon curd jest okrągły, z rodzynkami i kremem cytrynowym. Drugi  kwadratowy, jest bardziej słodki, bo zawiera kajmak. Słodki smak mazurka kajmakowego przełamałam konfiturą z gorzkich pomarańczy, zrównoważyło to słodycz ciasta oraz masy kajmakowej. 

150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
150 g konfitury z gorzkich pomarańczy
400 g masy kajmakowej

Do przesianej mąki wsypać cukier puder, dodać schłodzone masło w drobnych kawałkach oraz żółtko. Całość zagnieść szybko i zdecydowanie. Uformować wałek i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód. Piekarnik nagrzać do 200º C, wstawić spód i piec na złoty kolor około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny spód posmarować konfiturą, a na to wyłożyć masę kajmakową. Całość schłodzić w lodówce. Podawać pokrojone na niewielkie kawałki. 

2 komentarze:

  1. Klasyczny mazurek,taki jak lubię i u mnie jest zawsze.Kajmakowy.
    Radosnych i pysznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie również wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.