Mazurek według źródłem, to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej. Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast od kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, po marcepanowe i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami. Mazurki wypieka się w różnych kształtach. Pierwszy wielkanocny mazurek z lemon curd jest okrągły, z rodzynkami i kremem cytrynowym. Drugi kwadratowy, jest bardziej słodki, bo zawiera kajmak. Słodki smak mazurka kajmakowego przełamałam konfiturą z gorzkich pomarańczy, zrównoważyło to słodycz ciasta oraz masy kajmakowej.
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Do przesianej mąki wsypać cukier puder, dodać schłodzone masło w drobnych kawałkach oraz żółtko. Całość zagnieść szybko i zdecydowanie. Uformować wałek i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód. Piekarnik nagrzać do 200º C, wstawić spód i piec na złoty kolor około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny spód posmarować konfiturą, a na to wyłożyć masę kajmakową. Całość schłodzić w lodówce. Podawać pokrojone na niewielkie kawałki.
Klasyczny mazurek,taki jak lubię i u mnie jest zawsze.Kajmakowy.
OdpowiedzUsuńRadosnych i pysznych świąt!
Tobie również wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuń