Przepyszne tarteletki z boczkiem i warzywami.
125 g mąki pszennej
75 g masła
25 g parmezanu
3 łyżki wody
sól
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, parmezanem i masłem, następnie dodać niewielką ilość wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować. Wycinać ciasto do wielkości foremek i dokładnie wypełnić ciastem ich wnętrze. Z porcji wychodzi 6 sztuk tarteletek o średnicy 9 centymetrów. Schładzać w lodówce przez 30 minut. Tarteletki
z ciastem przed pieczeniem wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać
fasoli, by obciążyć ciasto. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym
do 200º C. Po upieczeniu ostrożnie usunąć papier z fasolkami.
150 g wędzonego boczku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
25 g parmezanu
6 łyżeczek śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
bazylia
bazylia
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dalej smażyć. Dorzucić drobno pokrojony w kostkę seler i marchewkę, posiekaną bazylię, jeszcze chwilkę smażyć. Napełnić tarteletki przygotowanym farszem, włożyć do każdej łyżeczkę śmietany i posypać startym serem. Piec jeszcze przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.