Miały być zwykle schabowe z surówką, jednak zobaczyłam u Lu przepis na pieczone kotlety wieprzowe z karmelizowaną cebulą i nie mogłam się oprzeć. Świetne połączenie słodyczy cebuli z mięsem, a do tego kwaskowatość jabłek i cudny aromat świeżych ziół i czosnku. U mnie podawane z pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
500 g schabu
8 cebul
7 łyżek oliwy
85 g masła
4 ząbki czosnku
6 gałązek tymianku
2 gałązki szałwii
1 jabłko
4 liście laurowe
sól
pieprz
Schab pokroić na 2 centymetrowe plastry i obsmażyć na 4 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posolić i popieprzyć. Na pozostałej oliwie i maśle usmażyć na małym ogniu pokrojone w cienkie plastry cebule ze szczyptą soli. Ma lekko zbrązowieć, ale nie przypiec, około 10 minut. Kotlety w naczyniu do zapiekania obsypać posiekanymi ziołami i czosnkiem pokrojonym w plasterki, na każdym położyć liść laurowy. Na wierzch posypać jabłka obrane i pokrojone w kostkę, a na wierzchu rozłożyć cebulę. Można jeszcze położyć po kawałeczku masła. Przykryć i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
Kamilo, to jest przepyszne! Uwielbiam karmelizowaną cebulę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cebulka bardzo smaczna! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKarmelizowana cebula to moje zeszłoroczne 'kulinarne odkrycie roku' - jest po prostu przepyszna!
OdpowiedzUsuńI ma taaaakie szerokie zastosowanie :) Zupy (jest pyszna z takiej cebulki ), mięsa, makarony... i tak bez końca :)
pozdrawiam majowo!
Nat! Zgadzam się całkowicie, zastosowanie cebulki jest takie wszechstronne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń