Przeglądając ten blog, od razu przypadły mi do gustu kruche ciastka z ziarnami. Są najeżone ziarnami, zawierają dużo migdałów, żurawiny, płatków. Postanowiłam więc upiec owe cuda.
50 g płatków owsianych
50 g siemienia lnianego
50 g suszonej żurawiny
30 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g suszonej żurawiny
30 g ziaren słonecznika
20 g mielonych migdałów
20 g płatków migdałowych
2 łyżeczki sezamu
100 g cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
200 g masła
80 g mąki pszennej razowej
220 g mąki pszennej
220 g mąki pszennej
Płatki owsiane i siemię lniane zalać małą ilością wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Ziarna wymieszać z mąkami. Masło pokroić w małe kawałeczki z cukrem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść z mąką, wystudzonymi płatkami i żurawiną. Ciasto podczas wyrabiania stanie się jednolite (można dolać troszkę wody). Należy uformować z niego kulki a następnie lekko spłaszczyć na blasze wyłożonej papierem. Piec około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180º C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.