codzienność

sobota, 12 marca 2011

bagietka chrupiąca


Idealna bagietka z chrupiącą skórką i lekko wilgotnym miąższem. Przepis na bagietkę chrupiąca pochodzi od Liski.

110 g mąki pszennej
75 g wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć folią i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

335 g mąki pszennej
225 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżki oliwy lub oleju

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dać trochę więcej mąki. Ciasto jednak powinno być dosyć luźne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować długą bułkę. Spryskać z wierzchu olejem. Ułożyć na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem lub żyletką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220º C. Na dnie umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskać piekarnik czystą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.