codzienność

wtorek, 15 marca 2011

boczek faszerowany


Tym razem konkretnie, boczek można podawać na zimno ale i równie dobrze smakuje na gorąco. Jest wiele możliwości w zależności od gustów kulinarnych, moja propozycja to boczek faszerowany.

800 g boczku bez skóry
250 g mięsa mielonego
50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
majeranek

Grzyby suszone namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Boczek natrzeć solą i pieprzem i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Rozdrobnić blenderem suszone grzyby, czosnek i cebulę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, po kilku minutach dodać rozdrobnione grzyby, czosnek i cebulę. Doprawić do smaku. Na boczek rozłożyć otrzymany farsz i całość zrolować, następnie owinąć bawełnianą nicią. Całość posypać majerankiem, papryka słodką, czosnkiem. Tak przygotowany boczek wyłożyć do brytfanny, na dno wlać 4 łyżki wody od moczeni grzybów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C. Roladę piec około 1,5 godziny, co jakiś czas skrapiając sosem tworzącym się w trakcie pieczenia. Po wystudzeniu z rolady zdjąć nitkę. Podawać pokrojone w plastry.

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście konkretnie, ale i niezwykle smakowicie! Lubię takie dania:)
    I bardzo smakowicie u Ciebie!
    Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.