Julebrød, to według źródła, tradycyjny, słodki norweski chleb drożdżowy, podobny do ciasta, bogaty w masło i mleko o aromacie kardamonu, z dodatkiem rodzynek. Chlebek jest idealny na świąteczne śniadanie, podawany z masłem, a czasem z brunostem. Norweski chleb świąteczny Julebrød upieczony na tangzhongz z przepisu Trines Matblogg, to propozycja Amber do ostatniej w tym roku piekarni. Ten przepyszny, puchaty chlebek dobrze smakuje podawany jako przekąska do kawy z masłem i serem, dżemem, rybą lub wędliną, z przepisu wychodzą cztery chlebki.
90 g mąki pszennej
450 g mleka
450 g mleka
Do garnka wlać mleko, dodać mąkę i całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Tangzhong nie powinno się gotować. Ostudzić tangzhong do temperatury pokojowej.
cały tangzhong
910 g mąki pszennej
400 g mleka
1 jajko
25 g drożdży
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
300 g rodzynek
400 g mleka
1 jajko
25 g drożdży
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
300 g rodzynek
W miseczce zalać rodzynki wrzątkiem. Do misy miksera wlać mleko, dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, sól, kardamon oraz tangzhong i całość miksować na niskich obrotach miksera, aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Jeśli ciasto wydaje się suche, dodać więcej mleka, a jeśli jest luźne, dodać więcej mąki. Następnie zagniatać ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut. Następnie dodawać do ciasto masło w kostkach i zagniatać przez kolejne 10 minut. Na samym końcu wmieszać do ciasta odsączone rodzynki. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podzielić je na cztery równe części i uformować duże bułki. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 15 minut pod ściereczką, a następnie uformować bożonarodzeniowe chlebki w pożądany kształt. Chlebki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, aż podwoją swoją objętość, na około 60 minut.
1 jajko
Chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć. Piec chlebki na dolnej półce piekarnika w temperaturze 200º C przez około 25 minut, aż będą miały ładny kolor, a delikatne postukanie w spód będzie wydawać głuchy dźwięk. Chlebki ostudzić.
Norweski chleb świąteczny Julebrød na blogach:



Piękny Twój Julebrød. Dziękuję za ten rok i do upieczenia w 2026!
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony i widać idealny, mięciutki miękisz. Dziękuję za całoroczne piekarskie towarzystwo i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuń