codzienność

poniedziałek, 12 maja 2025

bułki marchewkowe z nasionami

 
Bułki marchewkowe z nasionami z przepisu Zorry są przepyszne, po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułki są łatwe i szybkie do upieczenia, w składzie zawierają startą marchewkę oraz różne ziarna i nasiona. Według autorki przepisu wodę w przepisie można zastąpić sokiem z marchwi i użyć innych ulubionych dodatków. Bułki, które doskonale będą smakować na śniadanie, umilą brunch na tarasie, a także urozmaicą wiosenny piknik, to propozycja Amber w majowej piekarni.

270 g wody 
10 g drożdży
100 g marchewki
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej
30 g płatków owsianych
20 g słonecznika
20 g sezamu
20 g siemienia lnianego
10 g nasion Chia
9 g soli



W misie robota umieścić wszystkie składniki oprócz soli i wyrabiać ciasto przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodać sól i wyrabiać ciasto przez 10 minut na prędkości 2. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 100 minut, aż podwoi swoją objętość. Po 40 minutach rozciągnąć i złożyć ciasto jeszcze raz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić je na 10 równych części. Uformować z tych kawałków owalne kawałki ciasta. 
 
30 g płatków owsianych
 
Posmarować powierzchnię odrobiną wody i obtoczyć w płatkach owsianych. Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż. Piec bułki w naparowanym piekarniku w temperaturze 220° C z termoobiegiem przez około 25 minut. Bułki studzić na kratce.
 

Bułki marchewkowe z nasionami na blogach:

5 komentarzy:

  1. Pyszne majowe bułki. Smakowicie CI się upiekły. Dziękuję za wspólny czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały miękisz, wiosenne otoczenie i wspólne wypiekanie czego chcieć więcej ... chyba tylko kolejnej bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie ci się upiekły. I jakże do twarzy im w promieniach majowego słońca. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne bułeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.