codzienność

poniedziałek, 25 lipca 2022

Montovani


Montovani, to przepyszne włoskie bułeczki o oryginalnym kształcie pieczone w ramach lipcowej piekarni Amber. Bułki te  pochodzą z Lombardii i są chrupiące z puszystym wnętrzem, a wspaniały smak zawdzięczają dodatkowi smalcu. Bułeczki pieczone według przepisu z Strawberries and lemon, są bardzo szybkie do przygotowania i zupełnie niekłopotliwe.


500 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
30 g smalcu
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego
250 g wody


W misce miksera umieść wszystkie suche składniki, dodać smalec, wodę i zacząć ugniatać ciasto, aż stanie się jędrne i nieklejące. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat roboczy i zagniatać ręcznie jeszcze przez minutę. Ciasto zostawić na blacie, przykryć miską i zostawić na 5 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i przykryć ściereczką. Wziąć kawałek ciasta i rozwałkować wzdłuż na wąski ale długi prostokąt, następnie go zrolować. W ten sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut. Po tym czasie zrobić mocne, dość głębokie nacięcie wzdłuż długości bułek. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec je przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Bułki studzić na ruszcie. 
 

Montovani na blogach:


3 komentarze:

  1. Pięknie Ci urosły! Moje to raczej paluchy. Dziękuję za lipcowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smakowite chlebki Kamilo, pozdrawiam gorąco dziękując za upalny lipcowy wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki i widać, że mają puszysty miękisz. Do kolejnego, wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.