codzienność

poniedziałek, 8 marca 2021

babka z marmoladą cytrynową


Kobieto! puchu marny! ty wietrzna istoto!
Postaci twojej zazdroszczą anieli,
A duszę gorszą masz, gorszą niżeli!...
Przebóg! tak ciebie oślepiło złoto!
I honorów świecąca bańka, wewnątrz pusta!
Bodaj!... Niech, czego dotkniesz, przeleje się w złoto;
Gdzie tylko zwrócisz serce i usta,
Całuj, ściskaj zimne złoto!
Adam Mickiewicz
Dziady

Puszyste i bardzo wilgotne ciasto na oleju z dodatkiem śmietany, aromatyzowane marmoladą cytrynową. Babka z marmoladą cytrynową, jest pyszna, bardzo wilgotna i szybka do przygotowania.

300 g mąki pszennej
160 g cukru
250 ml oleju
4 jajka
200 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g marmolady cytrynowej

W misce utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej i ubijać, aż masa będzie puszysta. Dodać śmietanę oraz marmoladę i ubić, następnie dodać przesianą mąkę i kakao, sodę, sól i wszystko razem wymieszać. Wlać masę do formy babkowej wysmarowanej masłem i wyspanej mąką, wygładzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec przez około 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. 
 

2 komentarze:

  1. Och taka babka to jest niebo w ustach! Wspaniale się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba i cytrynowa , mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.