Małe i urocze ciasteczka nadziewane figami w stylu Figolu, niezbyt słodki i bardzo smaczne. Figolu, to słynne francuskie herbatniki wypełnione figowym nadzieniem sprzedawane przez Mondelez International. Ciastka figowe, upieczone na podstawie tego przepisu, są chrupiące, ale niezbyt kruche, pięknie pachną.
300 g fig
50 g cukru
Do garnka włożyć pokrojone na kawałki figi, całość zasypać cukrem, a następnie gotować na małym ogniu, przez około 20 minut.
170 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mielonych migdałów
1 jajko
80 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mielonych migdałów
1 jajko
80 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt o szerokości 15 centymetrów, który następnie podzielić na trzy paski o szerokości 5 centymetrów. Na środek każdego paska rozłożyć figowe nadzienie, zostawiając margines z obu stron. Prostokąty zamknąć z obu stron, tworząc trzy kiełbaski. Kiełbaski przed krojenie schłodzić 10 minut w zamrażalniku, a następnie każdą podzielić na kawałki. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170° C i piec ciasteczka około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
wow, no jak nic trza do sklepu po figi lecieć. Zjawiskowe!!!!!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńNie lubię fig sprzedawanych w Polsce, ale do ciastek są akurat.