Ucierane ciasto z twarogiem i owocami lata, jest puszyste, mięciutkie i doskonale smakuje. W cieście, które można szybko przygotować ucierane ciasto zostało połączone z masą serową o waniliowym aromacie oraz malinami, jeżynami i borówką amerykańską.
160 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie dodać do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia, skórkę startą z cytryny, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
500 g twarogu śmietankowego
3 żółtka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
250 g owoców lata
cukier puder
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na ser rozłożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Letnie ciasto z letnimi owocami...Rozkosznie!
OdpowiedzUsuń