Ciasteczkowy spód, delikatna masa twarogowo - śmietanowa o waniliowym aromacie z cytryną oraz soczyste truskawki, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z truskawkami jest delikatny i bardzo smaczny, można go przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.
250 g herbatników
150 g masła
300 g truskawek
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na bokach tortownicy równomiernie ułożyć pokrojone na połówki truskawki.
1000 g twarogu sernikowego
500 ml śmietany do ubijania
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 ml likieru waniliowego
skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z twarogiem, cukrami, likierem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.
100 g truskawek
100 g borówki amerykańskiej
2 galaretki truskawkowe
750 ml wody
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.
Wyrafinowany i bogaty.
OdpowiedzUsuńLetni deser na podwieczorek w ogrodzie.
Wygląda prześlicznie
OdpowiedzUsuń