Mięso z królika podane w sosie potrawkowym z marchewką i ryżem, to bardzo aromatyczne, lekkostrawne i pyszne danie. Mięso królika tak przygotowane jest delikatne i soczyste, łatwo je przygotować i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Potrawka z królika, to pyszny pomysł na posiłek.
1 tuszka z królika
3 ząbki czosnku
2 cebule
500 g marchewki
50 g masła
3 łyżki oleju
300 ml bulionu
200 ml śmietany
30 g mąki pszennej
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
cytryna
1/2 pęczka natki pietruszki
250 g ryżu
1/2 pęczka natki pietruszki
250 g ryżu
Królika podzielić na części, doprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Na patelni na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać kawałki królika, obsmażyć go z każdej ze stron na złoty kolor. Do garnka dodać ziele angielskie i liść laurowy, dodać bulion oraz pokrojone w talarki marchewki, garnek przykryć i całość gotować przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru, zagotować. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Potrawkę podawać z ryżem ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
Pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię królika. U mnie też podaje się go często w śmietanie.
Amber, dla mnie wtedy zdecydowanie zyskuje na smaku :)
UsuńPozdrawiam