codzienność

niedziela, 8 marca 2020

babka marcepanowo - kakaowa


Babę zesłał Bóg
Raz mu wyszedł taki cud
Babę zesłał Bóg
Coś innego przecież mógł
Żeby dobrze zrobić wam
Żeby dobrze zrobić wam
Babę zesłał Pan
Bóg też chłopem jest
Świadczy o tym jego gest
Bóg też chłopem jest
Tak jak swing i blues i jazz
Żeby z baby ciągle drwić
Żeby z baby ciągle drwić
Trzeba chłopem być
Bóg ci zesłał mnie…
Renata Przemyk
Babę zesłał Bóg


Babka marcepanowa - kakaowa, inspirowana przepisem Anny Olson, to gratka dla wielbicieli masy marcepanowej, której słodycz została przełamana warstwą kakaową. Babka jest bardzo wilgotna, pięknie pachnie migdałami i pomarańczami, doskonale smakuje. 

240 g masła
100 g cukru
6 jajek
skórka z 1 pomarańczy
30 ml likieru migdałowego
195 g mąki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
cukier puder

W misce utrzeć masło i masę marcepanową z cukrem i solą na puszystą masę, nadal ucierając, dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie likier, skórkę startą z pomarańczy i utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części delikatnie wmieszać 2/3 ilości przesianej mąki oraz 1/2 ilości proszku do pieczenia. Masę wyłożyć na dnie foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Do drugiej części masy wmieszać pozostałą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Masę wyłożyć w foremce. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175º C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. hm, taka babka to ja rozumiem , marcepan !!! Piękna , dostojna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta baba musi być pyszna. Z marcepanem....hmmm pachnie przez ekran :) Pyszności, świetny pomysł Kamilo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baba z marcepanem musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.