Wszelkiej pomyślności i zmian tylko na lepsze.
Wielu pięknych, szczęśliwych chwil,
uśmiechu oraz sił i wytrwałości w dążeniu
do wytyczonych przez siebie celów.
Nowy Rok niech przyniesie spełnienie
nadziei i oczekiwań.
Niech się Wam darzy!
Kamila
Makowe blaty, przełożone kremem maślanym z kawą i żurawiną, składają się wspaniały tort. Torcik makowy z kremem kawowym, jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się świętowanie pierwszego dnia Nowego Roku. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły.
450 g maku
6 jajek
160 g cukru
60 g miodu
25 g tartej bułki
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno mniejszej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić żółtka z cukrem i miodem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z pomarańczy, tartą bułkę i wymieszać. Na samym końcu wmieszać delikatnie do masy białka ubite z solą. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy część.
250 g masła
4 żółtka
120 g cukru pudru
2 łyżki mielonej kawy
40 ml wrzątku
30 ml likieru kawowego
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. W misce ubić masło z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno dodawać do kremu żółtka, cały czas ubijając. Na samym końcu wmieszać do kremu kawę razem z fusami oraz alkohol. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze, na nim rozsmarować 1/3 kremu kawowego i połowę ilości żurawin, przykryć drugim blatem, wyłożyć 1/3 ilości kremu i pozostałe żurawiny. Położyć ostatni blat, na nim rozsmarować pozostały krem, udekorować. Torcik schłodzić w lodówce.
Ja robię bardzo podobny tort i zaręczam,że to świetny tort, u ciebie Kamilko na dokładkę piękny
OdpowiedzUsuńAluś, bo to bardzo stary i sprawdzony przepis :) Najlepszego!
Usuń