codzienność

sobota, 27 lipca 2019

ciasto ucierane z serem i czerwonymi porzeczkami


Ciasto ucierane z porzeczkami jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, z kremowym serkiem i mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z serem i czerwonymi porzeczkami, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

100 g masła
160 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
230 g kremowego serka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g czerwonych porzeczek

W misce utrzeć masło z cukrem, solą i ekstraktem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników, dodać serek i utrzeć. Do utartej masy dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy porzeczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w temperaturze 160° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

2 komentarze:

  1. Malownicze to ciasto , jak w sam raz na drugie śniadanie na kanikule lub na letni podwieczorek, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z porzeczkami to mogę zawsze!
    Smakowite i bardzo letnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.