100 g masła
160 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
230 g kremowego serka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g czerwonych porzeczek
W misce utrzeć masło z cukrem, solą i ekstraktem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników, dodać serek i utrzeć. Do utartej masy dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy porzeczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w temperaturze 160° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Malownicze to ciasto , jak w sam raz na drugie śniadanie na kanikule lub na letni podwieczorek, mniam
OdpowiedzUsuńCiasto z porzeczkami to mogę zawsze!
OdpowiedzUsuńSmakowite i bardzo letnie.