codzienność

niedziela, 16 czerwca 2019

karczochy zapiekane z ziołami


Karczochy zapiekane z ziołami, to bardzo prosty sposób na to pyszne i zdrowe warzywo. Wystarczy tylko chwila zaangażowania w przygotowanie i można się cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Karczochy nadziane ziołami z dodatkiem czosnku, zapieczone w piekarniku to dobry pomysł na lekki posiłek lub przystawkę. 

4 karczochy 
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
1 cytryna
sól
pieprz
 
Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem i odłamać grube, ciemne liście, usunąć włoski. Do miseczki włożyć posiekane zioła i czosnek, dodać połowę ilości oleju, doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać. Karczochy ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić je olejem, doprawić solą oraz pieprzem, każdego nafaszerować ziołowym farszem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut, następnie odkryć naczynie i dopiekać karczochy jeszcze 10 minut.

4 komentarze:

  1. Moje smaki!
    No to wpadam do Ciebie na karczochy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj , a ja się karczochów boję , raz coś nie poszło tak jak myślałam .Teraz tylko takie w oliwie kupuję , ale może się odważę , twoje Kamilko tak kuszą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ale one mają tylko wielkie strachliwe oczy :) Skuś się!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.