Karczochy zapiekane z ziołami, to bardzo prosty sposób na to pyszne i zdrowe warzywo. Wystarczy tylko chwila zaangażowania w przygotowanie i można się cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Karczochy nadziane ziołami z dodatkiem czosnku, zapieczone w piekarniku to dobry pomysł na lekki posiłek lub przystawkę.
4 karczochy
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
1 cytryna
sól
pieprz
Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem i odłamać grube, ciemne liście, usunąć włoski. Do miseczki włożyć posiekane zioła i czosnek, dodać połowę ilości oleju, doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać. Karczochy ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić je olejem, doprawić solą oraz pieprzem, każdego nafaszerować ziołowym farszem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut, następnie odkryć naczynie i dopiekać karczochy jeszcze 10 minut.
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńNo to wpadam do Ciebie na karczochy...
Amber, zapraszam oczywiście :)
UsuńAj , a ja się karczochów boję , raz coś nie poszło tak jak myślałam .Teraz tylko takie w oliwie kupuję , ale może się odważę , twoje Kamilko tak kuszą
OdpowiedzUsuńAluś, ale one mają tylko wielkie strachliwe oczy :) Skuś się!
Usuń