codzienność

środa, 29 maja 2019

chałka z kruszonką


Chałka z kruszonką, jest mięciutka i pachnąca wanilią. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i prosto uformować z niego dowolny kształt. Pyszna chałka jest idealna na wiosenne śniadanie lub podwieczorek, koniecznie posmarowana masłem. 

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
25 g drożdży
75 g masła
1 łyżeczka soli

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukry, jajko i całość wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na części i uformować chałkę w dowolnym kształcie. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. 

50 g mąki pszennej
25 g masła
20 g cukru
5 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Chałkę posypać kruszonką, włożyć blachę z chałką do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 35 minut i piec, aż się ładnie zrumieni.

3 komentarze:

  1. Kamila, jak widzę chałkę to prawie biegnę ;D Chałki to moja słabość. Chętnie upiekę z kruszonką :) Bardzo apetyczna, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ja mam słabość do chałek wiosną i wtedy piekę :)
      Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wow! To wręcz chała!
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.