codzienność

piątek, 12 kwietnia 2019

pascha mocno bakaliowa


Pascha to deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten deser wielkanocny zza wschodniej granicy można przyrządzić na dwa sposoby, na zimno i na gorąco. W wersji na gorąco wykorzystuje się mleko i kwaśną śmietanę, a na zimno należy użyć dobrego twarogu i utrzeć go ze śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. Pascha mocno bakaliowa inspirowana przepisem Adam Chrząstowskiego została przygotowana pierwszym sposobem, jest bardzo kremowa, łatwa do przygotowania i smakuje wyśmienicie.

750 g twarogu sernikowego
1 laska wanilii
100 ml śmietany do ubijania
skórka z 1 pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
40 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich
50 g pistacji
6 żółtek
350 g cukru pudru
100 g masła
50 ml likieru waniliowego

W miseczce zalać żurawinę i rodzynki likierem, odstawić. Orzechy, pistacje oraz płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do garnuszka wlać śmietankę, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, całość zagotować, a następnie odstawić do ostudzenia. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać naprzemiennie twaróg, śmietanę z wyskrobanymi ziarenkami wanilii oraz miękkie masła. Do masy dodać bakalie z likierem, orzechy oraz skórkę startą z pomarańczy. Formę z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić masą, obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Przełożyć paschę do góry dnem na półmisek i dowolnie udekorować.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.