codzienność

środa, 10 kwietnia 2019

mazurek kokosowy


Mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to wspaniała propozycja na wielkanocny stół. Kruchy, mocno kokosowy spód rozpływa się w ustach a nadzienie jest kremowe i pyszne. Mazurek kokosowy łatwo przygotować, to smaczny pomysł na wielkanocne ciasto.

130 g mąki kokosowej
200 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
50 g kwaśnej śmietany
 
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Spód ostudzić.

60 g wiórków kokosowych 
75 g cukru
110 g mleka w proszku
100 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady
1 żółtko
40 g masła 
25 ml likieru kokosowego
 
W blenderze zmiksować wiórki kokosowe z mlekiem, śmietaną i likierem na gładką masę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, cukier i mieszać, do rozpuszczenia się składników, wtedy dodać żółtko i całość gotować przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie do masy dodać zmiksowane wiórki kokosowych ze śmietaną i mlekiem i całość zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć na upieczony spód. Mazurek schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Ale ful wypas ten mazurek i same luksusowe produkty , piękny mazurek

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokosa...ale mam pytanko.Nie mieszkam w Pl i nie mam dostepu do krupczatki,czy zwykla maka tez moze byc? Zalezy mi be ciasto bylo kruche ale i miekkie,bo czasami bywa jak deska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, pewnie możesz zastąpić inną dostępną mąką, krem sprawi, że ciasto będzie kruche. Najlepszego na Święta!

      Usuń
    2. Super,dziekuje i wesolych Swiat zycze.

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.