Wspaniałe w smaku czekoladki domowej roboty z miękkim nadzieniem z żurawiny otoczone białą czekoladą. Czekoladki z żurawinowym nadzieniem, są proste do przygotowania i wspaniale smakują.
200 g białej czekolady
125 ml soku żurawinowego
100 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
W garnuszku zagotować sok z cukrem, zestawić z ognia, dodać żelatynę dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia. Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić galaretką do 4/5 wysokości, odstawić do stężenia. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
ale śliczne,jaki skład, boskie, a pokażesz ta swoją foremkę w gwiazdki do czekoladek Kamilko
OdpowiedzUsuńAluś, bardzo proszę, tutaj jest :)
Usuńhttps://www.wilton.com/snowflake-treat-mold/2105-4420.html
Nie wiem Kamila, czy to jeszcze Gody u Ciebie czy już karnawał!
OdpowiedzUsuńW każdym razie podajesz kolejne grzeszne łakocie, od których kręci się w głowie!
Amber, do 3 Króli to zdecydowanie Gody, potem zaczynam grzeszny karnawał :)
UsuńPozdrawiam