Świeżo prażone ziarna sezamu dosłodzone miodem o aromacie wanilii z aksamitną czekoladą, to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Pralinki chałwowe sprawdzą się jako słodki upominek lub jako małe co nieco do kawy.
150 g sezamu
80 g miodu
10 g cukru z wanilią
100 g czekolady
80 g miodu
10 g cukru z wanilią
100 g czekolady
Sezam uprażyć na suchej patelni. W malakserze zmiksować sezam, miód oraz cukier. Masę podzielić na części wielkości orzecha włoskiego. Z każdej części uformować kulkę. Kulki obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Pralinki schłodzić w lodówce.
te złote kuleczki będą mi się śnić do póki ich nie zrobię , czapki z głów i inne nakrycie tu się należy
OdpowiedzUsuńAluś, będzie mi miło jeśli i u Ciebie w domku będą się nimi raczyli :)
Usuńzrobiłam, mam nadzieję ,ze trochę się rozwidni ,żeby jakieś choć krzywe zdjęcie zrobić na dowód , bo szybko znikają
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńChyba skuszę się na nie i zrobię...
Wspaniałości w 2019!
Amber, będzie mi miło.
UsuńDla Ciebie również wszystkiego co najlepsze! Dziękuję :)
Przepadam za pralinkami domowej roboty ale takich z chałwą jeszcze nie miałam szansy spróbować. To połączenie wydaje mi się trafione! Wiele ciekawych inspiracji na czekoladowe, nietuzinkowe słodkości znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńi bardzo często tam zaglądam, kiedy potrzebuję pomysłu na deser.