codzienność

czwartek, 27 września 2018

ciasto miodowe z brzoskwiniami


Ciasto miodowe z brzoskwiniami jest pyszne i bardzo wilgotne, szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, słodzone miodem i dodatkowo podane w towarzystwie karmelizowanych brzoskwiń. To ucierane ciasto jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

200 g masła
110 g miodu
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 brzoskwinie


W misce utrzeć masło z miodem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać jajko jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodać do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy pokrojone na kawałki brzoskwinie. Masę przelać do tortownicy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

4 brzoskwinie
30 g miodu
cukier puder

W garnuszku podgrzać miód, dodać pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i całość chwilę smażyć. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem w towarzystwie karmelizowanych brzoskwiń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.