codzienność

czwartek, 2 sierpnia 2018

pieczone marchewki z miodem i tymiankiem


Pieczone marchewki z miodem i tymiankiem, przygotowane według przepisu Donny Hay to wspaniały dodatek do obiadu. Marchewki w trakcie pieczenia pysznie się karmelizują, stają się słodkie, a tymianek nadaje im aromatu. 

2 pęczki marchewki 
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 gałązki tymianku
sól
pieprz

Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, obłożyć tymiankiem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 40 minut, aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.

4 komentarze:

  1. Pyszności!
    Baaardzo lubię...

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak pieczone marchewki to delicje nad delicje, pieczone warzywa smakują jak petarda :D no i przepięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to chyba moje ulubione warzywo :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.