Pieczone marchewki z miodem i tymiankiem, przygotowane według przepisu Donny Hay to wspaniały dodatek do obiadu. Marchewki w trakcie pieczenia pysznie się karmelizują, stają się słodkie, a tymianek nadaje im aromatu.
2 pęczki marchewki
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 gałązki tymianku
sól
pieprz
Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, obłożyć tymiankiem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 40 minut, aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubię...
Amber, same witaminy :)
UsuńO tak pieczone marchewki to delicje nad delicje, pieczone warzywa smakują jak petarda :D no i przepięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńAluś, to chyba moje ulubione warzywo :) Pozdrawiam
Usuń