Pierogi z truskawkami
Tam, skąd pochodzę, gotujemy te pierogi w dużej ilości wody, ale znacznie bardziej lubię je w wersji popularnej w Połtawie (środkowa Ukraina), gotowane na parze. Podaję je tak już od lat. Doskonale smakują również ze świeżymi wiśniami, jeżynami lub morelami.
Olia Hercules
Mamuszka
Mamuszka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży
125 ml wody
1/2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki sody
250 g truskawek
szczypta soli
W misce wymieszać widelcem cukier z solą i drożdżami, a następnie dodać ciepłej wody oraz olej. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu przesiać mąkę oraz sodę, wymieszać. Na blacie posypanym mąką zagniatać ciasto, aż stanie się zwarte i elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą oddzielnie możliwie jak najcieniej. Foremką wykrawać krążki. Na każdym krążku układać kilka ćwiartek truskawek i starannie zlepiać, pilnując aby w środku nie pozostało powietrze. Nasmarować olejem koszyk naczynia do gotowania na parze i nałożyć do niego pierogi. Przykryć i gotować 5 minut. Pierogi podawać z syropem klonowym, miodem lub śmietaną.
Wow , takich nie jadłam , Kamilko one takie ciut jak pampuchy co?
OdpowiedzUsuńAluś, smak pozytywnie zaskakuje :) Pozdrawiam
UsuńOj ja już mam dosyć truskawek :))))
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Nataleczka, a ja truskawek nigdy nie mam dość :)
UsuńOlia😊 pierogowe pampuchy😊 a to ci dopiero😊
OdpowiedzUsuńMonika, z Mamuszki mam ochotę przygotować wszystko hihihi
UsuńWierzę 😁
Usuń