codzienność

piątek, 16 marca 2018

babka waniliowa


Babka waniliowa pięknie pachnie i jest delikatnie wilgotna, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch. Z przepisu można upiec jedną dużą babkę bądź małe urocze babeczki. Babkę, która będzie ozdobą wielkanocnego stołu, można dowolnie udekorować - słodkim lukrem, oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

200 g masła
200 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
20 ml rumu
50 ml mleka
szczypta soli
cukier puder

W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko, alkohol oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Następnie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec babkę około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Podawać posypaną cukrem pudrem.

5 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.