Marmolada z kumkwatów i mandarynek, przygotowana na podstawie przepisu z książki Thomasa Kellera "Ad Hoc at Home" jest pyszna i bardzo aromatyczna. Tak przygotowana dżemolada, to idealny dodatek do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też jako dodatek do herbaty.
350 g kumkwatów
3 mandarynki
1 pomarańcza
150 g cukru
3 mandarynki
1 pomarańcza
150 g cukru
Kumkwaty przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Owoce włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Po tym czasie odcedzone kumkwaty, sok z pomarańczy, miąższ z mandarynek i cukier włożyć do garnka, całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Brzmi intrygująco! Gdzie znajdę kumkwaty?
OdpowiedzUsuńPrzepyszna. Robiłam z samych kumkwatów.
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego
OdpowiedzUsuńZ samych kumkwatów robiłam takie z mandarynkami nie
Ostatnio nigdzie nie ma tych kumkwatów, a jeszcze niedawno były wszędzie